PARADICSOMOS KÁPOSZTA

Gyerekkorom napközis éveiben ez volt számomra az ételek réme. Hogy nagymama koromra mégis mitől szerettem meg, arról fogalmam nincs.  Aki szereti, annak közreadom, ahogy én készítem.

 

 

 

paradicsomos káposzta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

4 személyre

 

1,20 kg-os fejes káposzta

5-7 dl paradicsomlé vagy 10 dkg sűrített paradicsompüré

5 dkg zsiradék

5 dkg liszt

késhegynyi pirospaprika

1,5 dkg só

5 dkg cukor

2 dkg hagyma

1 liter csontlé (vagy víz amibe egy teáskanál sót vagy ételízesítőt tettünk)

 

A káposzta külső leveleit leszedjük, a káposztafejet félbe, majd negyedekbe vágjuk, és legyaluljuk, vagy vékonyan felszeleteljük. A torzsát kivágjuk.

 

A csontlébe, vagy a vízbe beletesszük a megtisztított, egészben hagyott, behasított hagymát, és felforraljuk.  Amikor felforrt, beletesszük a káposztát. Újra felforraljuk, majd kislángon puhára főzzük.

 

A zsiradékból, lisztből, pirospaprikából világos rózsaszínű rántást készítünk. A rántásba belekavarjuk a paradicsomot, majd felöntjük egy-két merőkanálnyival  a káposzta levéből. Elkeverjük. A káposztából kivesszük a hagymát, majd a lét visszaöntjük a káposztára, óvatosan kevergetve átforraljuk. Megcukrozzuk, ha kell utána sózzuk.

 

Hivatalosan „karmonádli” vagyis zsírban sült sóval, borssal fűszerezett, csontos (rövid)karaj-szelet jár hozzá, de fasírttal, pörkölttel, főtt virslivel is tálalható.

 

 

 

  • Értékelés:

10 hozzászólás eddig

- Wilágosh Barna Kábel
Wilágosh Barna Kábel
2010-09-28 21:51:49

Több ismerősöm is mesélte, hogy a tökfőzeléket utálta, amíg valahol nem evett udvariasságból mégis, ami viszont ízlett neki. Töknél lehet kaporral, savanyú ízzel iszonyatossá tenni, de a káposztát nem tudom, hogy lehet nagyon mássá tenni. Bár az én gyerekeim jobban szerették az iskolásat, mert az kevésbé volt édes, mint amit otthon ettünk.

- bojtorjan
bojtorjan
2010-09-29 11:20:56

A tökfőzeléket azt napköziben is szerettem. A paradicsomos káposztával a káposzta volt a bajom, a főtt káposzta a piros lében, undorodtam tőle valami rossz asszociáció vagy mi miatt. Aztán ezt is kinőttem.

- Perama
Perama
2010-09-29 14:24:50

Sajnos nem szeretem a paradicsomos káposztát:-(((

- schimmer éva
schimmer éva
2010-09-29 14:32:57

Köszi,mi nagyon szeretjük,jó ötlet,legalább lesz mit főzni.Üdv:)))

- Maricaalojzia
Maricaalojzia
2010-09-29 17:51:23

Én inkább a paradicsomos húsos répát részesítem előnybe!
Fejeskáposztát inkább salátának, vagy savanyítva rakottkáposztának szeretjük.
Vagy igazi gombócos paradicsomos káposztának.

- zsuzsanna, a kocsmáros
zsuzsanna, a kocsmáros
2010-09-29 20:24:47

valamelyik nap a duna tévén egy asszonság ilyen paradicsomos répát főzött, csak azt nem hallottam, hogy milyen répa.
szépen fel volt szelve, mint a káposzta, és nem sárgarépa volt, az biztos.
----
a paradicsomos káposztát én nagyon szerettem, szeretném most is, csak cukor van benne.

- bojtorjan
bojtorjan
2010-09-30 07:53:13

Paradicsomos répa????? Még csak nem is hallottam róla. Van még hová fejlődnöm.

- bojtorjan
bojtorjan
2010-09-30 07:54:33

@Maricaalojzia: gombócos az tetszik, jó ötlet!Én karalábéfőzeléket szoktam gombóccal.

- bojtorjan
bojtorjan
2010-09-30 07:55:16

@Perama: Megértelek. :))

- bojtorjan
bojtorjan
2010-09-30 07:57:16

@zsuzsanna, a kocsmáros: Cukor pótlóval még nem próbáltam. Cukor nélküli káposzta recept pl. a lucskos káposzta, abba még paradicsom se kell. Mi a baj a cukorral?

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
6Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet