KRUMPLIPAPRIKÁS

Kicsit talán divatja múlt étel, de néha, különösen kovászos uborka szezonban ráéhezik a család.

 
paprikaskrumpli

Hozzávalók:
4 személyre

1,5 kg „főzni való” krumpli hámozva, kockára vágva
20 dkg füstölt kolbász (vagy 15 dkg száraz) lehéjazva, szeletelve
1 db közepes vöröshagyma tisztítva, apróra vágva
kevés olaj (na pláne szalonnazsír)
1-2 púpozott evőkanál édesnemes fűszerpaprika
1 csapott kiskanál só
Fél mokkáskanál bors


Az olajon kisütjük a kolbászszeleteket, majd kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt olajban megpároljuk a vöröshagymát, beletesszük a pirospaprikát, borsot, elkeverjük, ráöntjük a krumplit, ezzel is elkeverjük, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sózzuk, fedő alatt felforraljuk, majd fedő nélkül főzzük, amíg a krumpli megpuhul, és a lé besűrűsödik. Ekkor visszatesszük az előre lepirított kolbászkarikákat, és készre főzzük.

Friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

A sok pirospaprika azért kell bele, mert ettől lesz finom, sűrű a szaftja. Hagyjunk időt a főzésére is, nem baj, ha kicsit „túlfőzzük”, attól csak finomabb lesz.

Ha vegisen, kolbász nélkül készítjük, akkor tegyünk a hagymára, még a paprika előtt, egy gerezd zúzott fokhagymát és egy mokkáskanál őrölt köménymagot is az illúzió kedvéért.

  • Értékelés:

12 hozzászólás eddig

- Zsuzsanna
Zsuzsanna
2008-11-02 00:33:40

A paprikáskrumpli.
Megint belekotyogok.
Füstölt kolbásszal szoktam én is, de sokan hiányolják belőle a virslit, ezért a végén azt is karikázok bele.
Nokedlit is lehet bele szaggatni, úgy különösen finom.

- eternity
eternity
2008-11-02 00:40:51

étteremben: serpenyős rostélyos :)

- Zsuzsanna
Zsuzsanna
2008-11-02 00:46:19

Eter!!! igen.
ettél te már étteremben paprikáskrumplit-- serpenyős rostélyost?????

- Park Avenue 9
Park Avenue 9
2008-11-02 00:56:26

Lehet, hogy divatja múlt, de attól még finom étel nagyon:)

- Zsuzsanna
Zsuzsanna
2008-11-02 00:58:38

Dehogy divatjamúlt...
én rendszeresen készitem,...
ősszel, tavasszal...
igazi "szegényemberes" étel....

- Park Avenue 9
Park Avenue 9
2008-11-02 01:05:17

Ne legyél morcos rám Zsuzsanna, a post szerzője jegyezte meg, hogy talán divatjamúlt:)

- Zsuzsanna
Zsuzsanna
2008-11-02 01:10:39

Dehogy vagyok,... pont rád...
sose lennék.,
nálam aki irni tud, annak mindent lehet...
te meg különben se csináltál semmit...

- mama
mama
2008-11-02 20:06:01

Szia Zsuzsika! Örülök, hogy ma is velem tartasz! Köszönöm!
Azért írtam, hogy idejét múlt étel, mert ma sztem inkább a ragu típusú, sok sok zöldséget, némi húst tartalmazó ételek a divatosak. Ilyenekről lehet olvasni a női lapokban. Paprikás krumpliról nem nagyon.
Igen, ez inkáb amolyan "szegény" étel, de hát vajon mi nem az, ami a gyerekkoromból rám maradt? Ma már a sima rántott husi sem nagy divat, bár sztem még mindíg ez az ételek királya. Persze lehet, hogy csak rossz a látásmódom, és szemüveget kellene cserélnem. :-)

- Zsuzsanna
Zsuzsanna
2008-11-04 23:53:06

Mostanában nem vagyok kibékülve a saját rántotthúsommal, mire szép barna lesz a panir, addigra rágós-kemény a hús.
Nem tudom, hogy mit csinálok rosszul (és érdekes, eddig jól csináltam?) tartok tőle, hogy az alapanyagokkal van a baj.
Mondjuk, a mostani krumplik se nagyon kedveznek az izek harmóniájának, én még ennyifélét összeömlesztve, mint mostanság, sose láttam.

- Seafalcon
Seafalcon
2009-02-27 13:55:27

Nálunk akkor kötelező, ha előző nap hurkát sütöttünk, és azt a hurkazagyikos zsíron készítjük el. Próbáld ki!

- SzeBea
SzeBea
2011-11-22 13:22:30

Jó ez a recept,bár èn szoktam bele tenni, egy kis erös paprikát ès paradicsom szeleteket! De ennek az alapján csinálom most meg! :)

- mama
mama
2011-11-22 17:59:41

Nyilvan, minden megoldas megfelelo, ezert is jo etel a paprikaskrumpli. ;)

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
3Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet