PÁROLT KÁPOSZTA

Párolt káposztát nem nagy kunszt csinálni. Én még gyerekkoromban lestem el a készítését a nagymamámtól. Most, hogy már én is nagymama lettem, különösen örülök neki, hogy ellestem, mert a menyem egyik nagy kedvence ez az étel. Örömet szerezhetek vele, ha elkészítem, amikor látogatóba jönnek a kis unokámmal.

 

paroltkaposzta 
foto http://ecet-es-olaj.freeblog.hu/

Hozzávalók:
4 személyre 

kb. fél kilós fej káposzta, kitorzsázva, vékonyra szeletelve (uborka gyalun legyalulva)
egy fej vékony szálakra vágott vöröshagyma
fél deci olaj
egy kiskanál só
3 evőkanál ecet
3 evőkanál cukor  

A káposztát megsózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Az olajat egy megfelelő nagyságú serpenyőben vagy lábosban felforrósítjuk. Beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Rátesszük a káposztát a levével együtt (amit a só miatt esetleg ereszt), és lassú tűzön, fedő alatt, kevergetve kb. fél órát pároljuk. Ha puha, és a levét is elfőtte, ráöntjük az ecetet, a cukrot, elkeverjük, és levesszük a tűzről.

Hurkához, sült húsokhoz finom.

Karácsonyra lila (vagyis vörös) káposztából csináljuk inkább, és ekkor lila hagymával pároljuk össze.  

  • Értékelés:

18 hozzászólás eddig

- erzsi
erzsi
2008-07-24 15:20:27

Hagyd el a sok cokrot belőle, ha megdinsztelted a hagymát egy csippetnyí örölt papríkát , majd egy löttyíntés ecetet tegyél rá.kb 10percig szoktam dinsztelni- nálunk igy szeretík. Én is anyúkámtól tanultam.
"egy másik mama."

- mama
mama
2008-09-27 19:34:30

Köszönöm. Ki fogom próbálni így is.

- elyza
elyza
2008-10-02 18:40:41

nekem az első az igazi...!
hagyományosan a legfinomabb !!
Köszi Erzsi mama !

- mama
mama
2008-10-22 20:24:10

:-)

- Erika
Erika
2008-10-23 11:48:26

Nálam is a cukrozott verzió jött be.
Hiába, édesen szép az élet :D Valamitől meg tönkre kell menni, mert a végén 200 évig élünk és akkor mennyi lesz a nyugdíjkorhatár?!

- Erika Tamcsu
Erika Tamcsu
2008-10-25 16:59:18

Komenymag?

- Mónok Éva
Mónok Éva
2008-11-09 12:11:39

Mindent így csinálok én is, csak a hagymával köménymagot is pirítok és kevés frissen őrölt borsot teszek rá, cukor helyett kevés mézzel édesítem.

- mama
mama
2008-12-25 21:47:29

Köménymag biztos hogy mehet bele, de én sajnos nem vagyok valami nagy köménymag párti. De ez legyen az én bajom.

- matifu39
matifu39
2008-12-25 21:52:07

Én meg cukorpárti nem vagyok, de a többi stimt.:) Főleg ha van még hozzá hurka, kolbász...:)

- SZILASI-HORVÁTH
SZILASI-HORVÁTH
2008-12-25 21:54:33

kicsi gyerek korom óta utáltam a köménymagot.
szegény anyám semmibe nem mert rakni, mert ha csak a szagát megéreztem, nem ettem az ételből.
egyszer feljött cecéről anyám nővére, épp kelkáposzta főtt.
beleszagolt a levegőbe, és megkérdezte,sőt, süvöltötte:
- te manci!!! ebbe nem tettél köményt!!!
azóta se tudok megenni semmit, ami köménnyel készül, sőt, ha a kolbászban van, ahogy felé hajolok a sütőnek, ott van vége.
nem tehetek róla!!!

- erlazlo
erlazlo
2009-05-10 14:37:14

Én mindig vörös kápiból csinálom és 1 dl vörös bort is öntök alá.Sőt egy közepes almát is bele gyalulok uborka gyaluval.A cukor és a köménymag sem maradhat ki.
Gyerek koromban én sem lelkesedtem a köménymagért, de nem az íze v. illata zavart, hanem amikor a fogammal szétharaptam. Ezért mindig őröltet használtam, mig egy alkalommal elfogyott
az őrölt és úgy egészben tettem bele.És egek!mennyivel jobb lett az íze.Azóta így csinálom.

- SZILASI-HORVÁTH
SZILASI-HORVÁTH
2009-05-10 15:05:39

mostmár cukrot se nagyon teszek bele.-..
viszont, most, hogy eszembe juttattátok, csinálok egy kis káposztás rétest...

- mama
mama
2009-07-06 21:57:43

Igaz, ami igaz, vörös káposztából az igazi, de ha van megmaradt fél fejes káposztánk, azért abból is megcsinálhatjuk.

- tüzes györgy
tüzes györgy
2010-12-23 08:48:06

a párolt káposzta jo egy kis ananásszal /konzerv/

- alouette
alouette
2010-12-23 08:53:27

Felénk itt mi kömény helyett szegfűszeget és borókabogyót használunk, különösen a karácsonyi párolt vöröskáposztához illik nagyon. ja és cukor helyett kis mézet, és az alma se árt neki:))

- bojtorjan
bojtorjan
2010-12-23 13:34:44

Köszi a jó ötleteket!

- Witta Mine
Witta Mine
2012-11-10 16:34:00

En a parolt vörös kaposztat legyalulom es az egeszet 24h oran at vörösborban erlelem. Masnap, egy nagy edenyben oliva olajat forrositok, egy lila hagymat es egy almat aprora vagok. Az olajban üvegesre parolom, ekkor teszek hozza egy EK nádcukrot (edesebb, intenzivebb az ize, mint a közönseges k.cukornak)karamellizalom egy kicsit. Vigyazni kell, hogy le ne egjen. Ezutan teszem bele a vörösboros kaposztat a vörösborral. Összekeverem es rögtön negy kanal ecetet teszek a kaposztara. Ha, az ecet azonnal lesz a v.kaposztahoz adva, akkor a fözes alatt is megörzi a szep vörös szinet es fenyleni fog. Egy kis soval (tengeri so) megizesitem, teszek bele egy darab fahejat, de, lehet az örölt fahej is, par szegfüszeget összekötök, par darab baberlevelet teszek bele es lassan fedö alatt parolom. A legvegen teszek bele egy kanal vörös afonya lekvart es mar nem fözöm tovabb. Marhahushoz, vadhoz, sült kacsahoz isteni.

- mama
mama
2012-11-14 13:17:37

Koszonom ezt a jo kis receptet, ha nem banod, fel fogom tenni kulon is az oldalra.

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá ehhez a bloghoz. Belépnél? | Regisztrálnál?
58Szavazz
Szavazz és a bejegyzés címlapra kerülhet